Hükümetin öncelikli devlet politikası haline getirmesiyle büyük ivme kazanan demiryollarında, birbiri ardına gerçekleştirilen projelerle büyük gelişmeler yaşanıyor. Irmak-Karabük-Zonguldak Demiryolu Hattı Projesi'nin Modernizasyonu temel atma töreni gerçekleştirildi. En büyük ulaştırma projelerinden biri olarak ifade edilen proje kapsamında 415 km'lik hat boyunca yeni raylar döşenecek. Yollardaki 200 adet makas yenileriyle değiştirilecek. Toplam 53 tünelin 9'unda tünel girişleri yenilenecek. 253 hemzemin geçitteki panellerin tamamına yakını yenilenecek. Tüm hemzemin geçitler otomatik bariyerli koruma sistemi/flaşör ile donatılacak. 31 istasyonun yolcu peronları, engellilerin erişimine uygun olarak yeniden inşa edilecek. Ayrıca tüm peronlarda gerçek zamanlı elektronik yolcu bilgilendirme ve anons sistemi kurulacak. Tüm hatta saatte 120 km hıza uygun ERTMS ETCS Seviye 1 Sinyalizasyon ve Telekomünikasyon Sistemi tasarlanacak ve kurulacak. Proje kapsamında ayrıca Karabük'e kumanda merkezi yapılacak. ATS sisteminin kurulumu gerçekleştirilecek, 20 adet lokomotife, ETCS Seviye 1 araç üstü ekipman kurulacak.
SERBESTLEŞTİRMEDİĞİMİZ TEK ALAN DEMİRYOLLARI KALDI, ONU DA SERBESTLEŞTİRECEĞİZ
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin gelecek dönemde demiryollarına ağırlık vereceğini söyledi. "Serbestleştirmediğimiz tek alan demiryolları kaldı. Onu da serbestleştireceğiz" diyen Yıldırım, yeni bir adım attıklarını ve bakanlığının kuruluş kanununda Demiryolları Düzenleme Genel Kurulu oluşturduklarını aktardı. Binali Yıldırım,"Bu kurum ücretleri, tarifeleri, hatları belirleyecek, ruhsatları verecek, yeni hatlarının sertifikasyonunu yapacak" diye konuştu. İkinci adımda amaçlarının devlet demiryolları kanununu değiştirmek olduğunu anlatan Yıldırım, "Mevcut kanuna göre, devlet demiryollarının tekel hakkı var. Başkası demiryolu yapamıyor. Ayrıca yapılmış demiryollarına da işletmeci olarak girilmiyor. İmkan veren bir düzeltme yapacağız. Böylece demiryollarında da karada, havada, denizde olduğu gibi herkesin hizmet alacağı, hizmet vereceği bir alt yapı haline gelecek" şeklinde konuştu.
KEMALPAŞA DEMİRYOLU BAĞLANTISINI 9 EYLÜL'DE AÇILACAK
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'i lojistik operasyonların merkezi konumuna getirmek amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında demiryolu bağlantısı yatırımlarının devam ettiğini söyledi. 27 kilometre uzunluğundaki Kuzey Ege Limanı ile Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesini (KOSBİ) birbirine bağlayacak Kemalpaşa demiryolu bağlantısına yönelik çalışmaların 26 Ağustos 2011'de başladığını hatırlatan Binali Yıldırım, hattın 9 Eylül'de açılacağını bildirdi.
"DEMİRYOLUNUN BEKLEDİĞİ KANUNLAR KISA SÜREDE ÇIKACAK"
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman Demiryolu Taşımacılığı Derneği (DTD)'ni ziyaret etti. Süleyman Karaman, demiryolu sektörünün yeniden yapılandırılması ve serbestleştirilmesi ile ilgili kanunların Haziran 2012 ayında meclise gönderileceğini ve çok kısa süre içinde de çıkacağını söyledi. Karaman, demiryolu özel sektörünün yol kapanmaları ve tarife değişikliğinden kaynaklanan sıkıntılarını da bildiklerini sözlerine ekledi. Demiryolunun serbestleştirilmesi ile ilgili kanunların biran önce çıkartılması gerektiğini söyleyen DTD Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öz de yol kapanmalarından dolayı üyelerimizin ve taşıma yaptıran kuruluşların önemli kayıpları olduğunu, bu nedenle yol kapanmalarının trafiği aksatmayacak şekilde yapılması gerektiğini ifade etti.
Kaynak: Transport