Güneydoğu Anadolu Projesi'nin revize edilen eylem planı kapsamında demiryolu ağı Habur Sınır Kapısı'na kadar uzatılacak.
Böylece Türkiye'nin ikinci en büyük ihracat kapısı haline gelen Irak'la olan dış ticaret hacminin daha da artırılması hedefleniyor. Kalkınma Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı, bu konuda ortak hareket edecek.
Türkiye'nin ihracatında ikinci sırada bulunan Irak ile olan ticaretin artırılması için yeni bir adım atılıyor. Ulusal demiryolu ağının Habur'a kadar uzatılması konusu masaya yatırıldı. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı revize edilerek demiryolu ağı genişletilecek. Kalkınma Bakanlığı, komşu ülkelerle ticaretin artırılması kapsamında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın kapısını çalacak. Projenin kabul edilmesinin ardından İstanbul Haydarpaşa'dan trene yüklenen bir mal, Habur Sınır Kapısı'na kadar demiryolu ile gönderilebilecek. Projenin tamamlanmasına ilişkin kaynak problemi olmadığına dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi, çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte Türkiye'den Irak'a olan ihracatın katlanacağını söyledi. Almanya'dan sonra Türkiye'nin en fazla ihracat gerçekleştirdiği ikinci ülke konumundaki Irak'la olan dış ticaret hacmi her geçen gün artıyor.
Yeni demiryolu güzergâhının yanı sıra GAP Eylem Planı kapsamında Türkiye'nin farklı şehirleri arasında uygulanan hızlı tren projelerine de ağırlık verilecek. Bu kapsamda ilk olarak Diyarbakır-Şanlıurfa arasında hızlı tren hattı inşa edilecek. Ulaştırma Bakanlığı'nın etüt proje çalışmasının devam ettiğini aktaran Kalkınma Bakanlığı kaynakları, hızlı trenin zamanla tüm GAP illeri arasında hizmet vereceğini söyledi. Demiryolu ağı bağlantısının yanı sıra Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Karadeniz Bölgesi'ni birbirine bağlayacak yeni bir karayolu çalışması üzerinde duruluyor. Edinilen bilgilere göre kuzey-güney bağlantısı ile GAP'ta üretilen bir ürün, Karadeniz limanına otoyol ile ulaştırılacak.
GAP'tan sorumlu olan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, konuya ilişkin değerlendirmesinde, GAP'ı daha ileriye taşımayı hedeflediklerini belirterek, bu kapsamda GAP Eylem Planı'nı revize ettiklerini ifade etti. Bakan Yılmaz'ın verdiği bilgilere göre plan kapsamında sürdürülen çalışmaların ardından GAP bölgesi yatırımlarının merkezi bütçe içindeki payı yüzde 7'den yüzde 14'e yükseldi. 2007 yılında yüzde 62,2 olan GAP'ın genel nakdi gerçekleşme oranı 4 yılda yüzde 86'ya ulaştı. Bölgede sulamaya açılan alanın 370 bin 418 hektara ulaştığını ifade eden Yılmaz, 498 bin 728 hektarlık alana hizmet edecek ana kanalların inşaatına başlandığı ve büyük bölümünün 2012 yılı sonunda tamamlanma aşamasına geldiğini bildirdi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır'da yapılan GAP Eylem Planı Revizyon Toplantısı'nın sonunda yaptığı konuşmada, toplantının son derece verimli geçtiğini söyledi. 2008'deki eylem planı ile bu bölgelerde muazzam yatırım atağı başladığı ve yatırımların ivme kazandığını aktaran Yılmaz, Ankara'da oturan değil, her zaman sahada olan hükümet olduklarını kaydetti. Katılımcı bir anlayışla bütün aktörlerin ve ilgili tarafların katılımıyla ve katkısıyla bugüne kadar politikalarını şekillendirdiklerini ve uyguladıklarını ifade eden Yılmaz, "Yeni dönemde daha nitelikli, kapsayıcı ve daha fazla insanı vurgulayan insan odaklı bir kalkınma anlayışına devam edeceğiz. Bölge, gerçekten sıradan bir bölge değil. Biz istiyoruz ki; bu bölge yeniden tarihten sahip olduğu üstün özellikle 21. yüzyıl şartlarında yeniden ulaşsın. Yeniden parlayan bir yıldız
olsun" dedi.
Kaynak:Lojiport