Yeşil Lojistik’te Türkiye’nin öncü şirketlerinden Borusan Lojistik, faaliyetlerinin genelinin neden olduğu karbon ayak izini silmek için 2015 yılına kadar 1 milyon ağaç dikecek...
GÜNÜMÜZDE dünyanın doğal kaynakları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. İşte bunun farkında olan lojistik şirketlerinden biri de Borusan Lojistik. Şirket bu nedenle “Yeşil Lojistik” konusuna da büyük önem veriyor. Faaliyetlerini hem çevreyi ‘yeşil’leştirmek hem de sosyal sorumluk projelerine destek olmak kapsamında sürdürdüklerini söyleyen Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç, “Biz yalnızca lojistik sektörünün değil, tüm sektörlerin faaliyetlerini ‘yeşil’leştirmesinin Türkiye'nin ve dünyanın geleceği açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz” diyor.
KESİNTİSİZ YENİLİKÇİ ÇALIŞMALAR
Yeşil Lojistik alanındaki çalışmalarını ‘yasalara uyum’ ve ‘mevcut ve olası olumsuz çevresel etkileri kontrol altına alma’ çerçevesinde sürdürdüklerini vurgulayan Gürgenç, şöyle devam ediyor: “Öncelikle faaliyetlerimizin çevreye etkilerini analiz ediyor, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla tehlikeleri minimize ediyor ve kontrol altına alıyoruz. Taahhütlerimizi yerine getirmek için şirket içinde planlı ve sistemli çalışmalar yürütüyoruz” diyor.
Çalışmalarını Çevre Denetimi Yönetmeliği kapsamında gerçekleştirdiklerini söyleyen Kaan Gürgenç, Gemilerden Atık Kabul Şartı gereği, Liman Atık Kabul Tesisi Lisansı ve Gürültü Çevre izinleri bulunduğunu belirtiyor. Gürgenç, çevre konusunda yaptıkları çalışmaları şöyle özetliyor:
“Operasyonel Risk Yönetimi sistemimiz çerçevesinde çevre boyut etki analizlerimizi belirliyor, değerlendiriyor ve riskli görülen alanlarla ilgili iyileştirmeler planlıyoruz. Atık yönetimi planlarımız da çevre odaklı yaklaşımımızın önemli bir parçası. Ayrıca çevre yönetimiyle ilgili belirlenmiş gösterge ve hedeflerimiz de bulunuyor. Çevre yönetiminin gelişimini sağlamak amacıyla kesintisiz olarak yenilikçi çalışmalar yapıyoruz.”
2010 yılında karbon emisyon miktarlarını izlemeye başlayan Borusan Lojistik, bu yıl söz konusu uygulamasını ISO 14064 ile belgelendirmeyi hedefliyor.
Öte yandan Borusan Limanı’nda sürdürülebilirlik çalışmalarıyla enerji verimliliği sağlanması, enerjinin sürdürülebilir kılınması ve kaliteli kullanımı için çalışmalara başlayan firma, bu çalışmalarını da ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi ile belgelendirmeyi planlıyor.
Deniz Yoluyla Taşınan Tehlikeli Yüklere İlişkin Kod Kapsamında Eğitim ve Yetkilendirme Yönetmeliği şartı ile liman çalışanlarına tehlikeli yüklerle çalışma eğitimi verilmesi için Denizcilik Müsteşarlığından Yetki Belgesi alan Borusan Lojistik, liman çalışanlarına kendi bünyesinde eğitim veriyor. 2004 yılından beri ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgesine sahip olan firma, Sera gazı hesaplamaları çalışmalarına ise 2010 yılında başlamıştı.
YALIN 6 SİGMA PROJESİ
“Yeşil çalışmalarımız kapsamında Yalın 6 Sigma projelerimiz, süreçlerimizi iyileştirmemizi sağlayan önemli araçlardır” diyen Kaan Gürgenç, halen enerji verimliliğini artırmaya yönelik proje ve iyileştirme çalışmaları yaptıklarını da vurguluyor. Geçen yıl Borusan Limanı'ndaki enerji verimliliği çalışmaları kapsamında ön etüd çalışmasını tamamladıklarını kaydeden Gürgenç, yeni çalışmaları ile ilgili şu bilgileri veriyor:
“Bu yıl depolarımızda da enerji verimliliği çalışmaları yapmayı planlıyoruz. Faaliyetlerimizin çevreye olan etkisini sistematik olarak değerlendirip, elde ettiğimiz sonuçlara göre gerekli düzenleme, ölçüm ve iyileştirmeleri yapıyoruz. Örneğin, limanda tarım arazisi olmamasına rağmen atık tanklarımızın çevresindeki toprak alan için "toprak kirlilik analizleri" yapıyoruz.
Faaliyetlerimizden kaynaklanan atıkları, kaynağında ayrıştırarak en uygun şekilde bertaraf edilmelerini sağlıyoruz. Geri dönüşüm atıklarını ve tehlikeli atıkların bertaraf edilmesi konusunda ise lisanslı kuruluşlarla birlikte çalışıyoruz.”
MULTİMODAL TRENLE FARK YARATACAK
Limanda gerçekleştirdiği atıkların geri kazanımı çalışmaları kapsamında yılda binden fazla ağacı kesilmekten kurtararak doğaya geri kazandıran Borusan Lojistik, limanda elleçlenen her 10 konteyner için 1 adet ağaç dikerek çevreye karşı sorumluluğunu yerine getiriyor.
“Çalışanlarımızın doğal tüketim alışkanlıkları ve faaliyetlerimizin genelinin yarattığı karbon ayak izinin silinmesine yönelik çabalarımızın sonucu olarak, 2011 yılından başlamak üzere 2015 yılında toplam bir milyon ağaç dikme taahhüdümüzü, ÇEKÜL Vakfı’yla yaptığımız işbirliğiyle gerçekleştirme yolunda ilerliyoruz” diyen Gürgenç, şunları söylüyor:
“Türkiye -Avrupa arasında tarifeli multimodal tren taşımacılığı projemizle bir ilke imza attık. Bu projemiz, çevre dostu olmasıyla da büyük ilgi topluyor. Diğer taşıma yöntemlerine göre daha az karbon emisyonu anlamına gelen bu hizmetimizle, hem Türkiye ekonomisi ve sanayisine önemli bir rekabet avantajı sunacak, hem de sürdürülebilirlik ve çevre koruma duyarlılığı açısından fark yaratacağız.”
HER FİRMA YEŞİL LOJİSTİK’E YATIRIM YAPMALI
Kara nakliye faaliyetlerinde araç parkında yaşlanan araçlarını Euro norm değerlerine sahip araçlarla yenileyen Borusan Lojistik, 2012'nin başında liman kapalı alan depo aydınlatmalarının tümünü ve açık saha aydınlatmalarının yüzde 50’sini LED'li aydınlatmaya dönüştürdü. Bu dönüşümle 1 yıl sonunda yaklaşık 201 bin TL'lik tasarruf elde etmeyi öngören firma, liman operasyonlarında büyük önem taşıyan mevcut 5 adet RTG ekipmanın enerji ihtiyacını mazot yerine elektrikten karşılanması için gerekli dönüşümü bu yıl içerisinde tamamlamayı planlıyor.
“Tesislerimizin kurulum ve genişletme yatırımlarına başlamadan önce çalışmalarımızı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) şartlarına uygun şekilde ve büyük hassasiyetle yürütüyoruz” diyen Gürgenç, Türkiye'de faaliyet gösteren lojistik şirketlerinin tümünün Yeşil Lojistik’e yatırım yapması gerektiğini ve bunu çabuk yapmalarının önemli olduğunu düşünüyor.
Kaynak:Transport/Yeşil Lojistik