Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / DOĞAYA KARŞI DUYARLIYIZ

DOĞAYA KARŞI DUYARLIYIZ

DOĞAYA KARŞI DUYARLIYIZ19.06.2012

Çevre kirliliği oluşturan atıklarını tek tek belirleyerek bir Atık Yönetimi Sistemi oluşturan Horoz Lojistik, bu yıl tüm araçlarını Euro5 normuna çıkaracak.

 
DOĞANIN bir parçası olan insanoğlunun yaptığı her iş, ne olursa olsun mutlaka geleceğe bırakacağı en önemli miraslardan. İşte bu nedenle Horoz Lojistik Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı Taner Horoz, insanın doğaya karşı duyarlı olması gerektiğine inanıyor. Grup olarak gönüllülük esasına dayanan bir ‘Çevre Politikası’ oluşturduklarını söyleyen Horoz, çevre kirliliğine daha az etkide olmak için bu çerçevede uygulamalar geliştirdiklerini ifade ediyor. Horoz, özellikle tedarik zincirinde mümkün olduğu kadar lojistik yapıyı yalın ve verimli hale getirmek suretiyle önemli çevresel kazanımlar olacağını düşünüyor.

RO-RO KULLANIMINI ARTIRDI

Çevre kirliliğini oluşturan atıklarını tek tek belirleyerek ve bir Atık Yönetimi Sistemi oluşturan Horoz Lojistik, geri kazanılabilen atıklarını geri kazanırken kazanılamayanları da Çevre Kanunu’na uygun şekilde bertaraf ediyor. 2010 yılında bir kimyasal atıksu arıtma tesisini devreye alan firma, hemen ardından tesisin deşarj kalite kontrol ruhsatını da aldı. Elektrik kullanımını azaltmak için gerekli tedbirleri aldıklarını ifade eden Taner Horoz, “Karbondioksit salınım oranını azaltmak için hem kendi filomuz hem de tedarikçi seçiminde çevre dostu yeni nesil Euro5 ve üstü motorlu araçları tercih ediyoruz. Şu an araçlarımızın büyük kısmı Euro5 normunda. Önümüzdeki yıl tamamını bu norma ulaştıracağız” diyor.
 
 
Araçların yakıt harcamalarının azaltılması, adblue kullanımı, gürültü ve ses önleyici ekipmanlarla donatılması ve eko lastik kullanımının, karbon emisyonunu azaltmak adına yaptıkları çalışmalardan bazıları olduğunu vurgulayan Horoz, 2011 yılında RO-RO kullanımının artırılmasıyla birlikte ciddi miktarlarda yakıt tasarrufu sağladıklarını ve atık yağ için de üst standartta bir arıtma tesisi kurduklarını söylüyor.
 
 
EKO SÜRÜŞ EĞİTİMİ
 
Çevresel kirliliğe sebep olan önemli bir etkinin de eğitimsizlik olduğunu vurgulayan Horoz, bu konuda çalışanlara eğitim verdiklerini ve çevreyle ilgili farkındalık yaratmak için sürekli çevre bültenleri yayınladıklarını belirtiyor. Şoförlerine eko sürüş eğitimleri veren firma, iş süreçlerinin yönetiminde ihtiyaç duyulan yazılım sistemlerinin kurgulanmasında kağıt kullanımını minimuma indirecek altyapıyı hedefliyor.
 
“Bugün artık çokuluslu markalaşmış şirketler, lojistik uygulamalarını outsource edeceği tedarik zinciri partnerlerinde çevresel koşullara en uygun metotları benimseyen ve minimum kirlilik yaratan firmalarla çalışmak istiyorlar” diyen Taner Horoz, şöyle devam ediyor:
 
 
“Gelecekte Yeşil Lojistik uygulamalarının rekabette çok önemli fark yaratacağı bir gerçek. Bu anlamda firma olarak fark yaratan bir şirketiz. Ayrıca birkaç yıldır Lasder’in kullanılmış lastik geri dönüşümü konusunda lojistik partneriyiz. Kargo departmanımız da proje lojistiğinde, özellikle yenilenebilir enerji konusundaki projelere lojistik hizmet vererek çevreye katkı sağlama gayreti içinde.”

Kaynak:Transport/Yeşil Lojistik