Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / ANKARA -İSTANBUL VE MARMARAYIN BİTİŞ TARİHİ

ANKARA -İSTANBUL VE MARMARAYIN BİTİŞ TARİHİ

ANKARA -İSTANBUL VE MARMARAYIN BİTİŞ TARİHİ25.06.2012

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin önemli şehirlerini yüksek hızlı trenlerle birbirine bağladıklarını belirterek Ankara-İstanbul ve Marmaray'ın bitiş tarihini açıkladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin önemli şehirlerini yüksek hızlı trenlerle birbirine bağladıklarını belirterek, ''Halihazırda Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya hatları hizmete girdi, önümüzdeki sene sonu Ankara-İstanbul'u tamamen bitiriyoruz, aynı zamanda devamı olan Marmaray'ı da hizmete alıyoruz'' dedi.

Türkiye Vagon Sanayii A.Ş'nin (TÜVASAŞ) Bulgaristan Demiryolları için ürettiği lüks yolcu vagonlarının TÜVASAŞ'taki teslim törenine katılan Yıldırım, Bulgaristan ile Türkiye'nin sadece iki komşu ülke olmadıklarını, tarihi ve ortak kültür değerleriyle çok önemli iki komşu ülke olduklarını söyledi.
 
İki komşu ülkenin birçok ortak değeri ve geçmişte birlikteliği olduğunu anımsatan Yıldırım, şöyle konuştu:
 
''İşte bugün bu ilişkileri bir adım daha ileri götürmenin mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Yarım asrı aşan bir geçmişi olan TÜVASAŞ artık TCDD'nin ihtiyacını karşılamanın ötesinde, yurtdışına da açılmış, bir süreden beri ihracata yönelik çalışmalarına da hız vermiştir. Daha önce Irak Demiryolları'na ve diğer bazı ülkelere ihracatla başlayan bu çalışma Bulgaristan Demiryolları için kapsamlı bir vagon imalatıyla, yataklı vagon imalatıyla devam etmektedir.
 
 
Teslimatını gerçekleştireceğimiz ilk parti, Bulgaristan Demiryolları'ndaki yolcu seyahat konforunu artıracak ve Türkiye-Bulgaristan dostluğunu daha da pekiştirecektir.''
 
TÜVASAŞ'a güven duyarak vagon siparişi vermesinden dolayı Bulgaristan Ulaştırma, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Bakanı İvaylo Moskovski'ye teşekkür eden Yıldırım, ''Sizin de bizim de kullandığımız bir söz vardır. 'Torbada ne varsa çorbada da o vardır' denir. Türk ve Bulgar girişimcileri birbirini çok iyi tanıyor. Bu, her iki ülke için büyük avantajdır. Gün geçtikçe Bulgaristan'da Türk yatırımları artıyor. Metro yapımından imalat sanayisine, birçok alanda Türk girişimcileri Bulgaristan'da iş yapıyor. Keza 358 tane Bulgar girişimci de Türkiye'de yatırım yapıyor'' ifadelerini kullandı.
 
-''Kesintisiz demiryolu ulaşımı modern İpek Yolları ile tekrar ihya ediliyor''-
 
Yıldırım, Bulgaristan'ın demiryollarında uygulamaya koyduğu reform çalışmalarını dikkatle takip ettiklerini ve takdirle izlediklerini belirterek, Bulgaristan'ın mevcut demiryolu hatlarını yenilediğini söyledi.
 
Özellikle Filibe'ye, Filibe'den Türk hududuna kadar olan demiryolu hattının tamamlanmak üzere
olduğuna işaret eden Yıldırım, şunları bildirdi:
 
''Kapıkule'den Türkiye bağlantısıyla birleştirildiğinde iki ülke arasında demiryolu kullanımı çok daha sık yapılır, çok daha fazla taşımacılık yapar hale gelecek. Aynı şekilde Türkiye'de de özellikle son 10 yılda demiryollarına yapı yatırım konusunda kapsamlı bir seferberlik başlattığımızı bu vesileyle ifade etmek isterim. Sayın Bakan son 30 senedir yeni vagon yapılmadığını ifade etti. Ben de size şunu söylüyorum; bu konuda yalnız değilsiniz. Son 10 seneyi saymazsak Türk demiryollarının da yarım asırlık unutulmuş dönemini herkes bilmektedir.''
 
Türkiye'de 1952-2002 yılları arasında her yıl ortalama yılda 18 kilometre demiryolu yapılabildiğini anlatan Yıldırım, 2003'ten itibaren her yıl için bitirilen demiryolu uzunluğunun 135 kilometreye ulaştığını bildirdi.
 
Yıldırım, demiryollarını ayağa kaldırmaya, yükünü, hasretini, sevincini taşımaya karar verdiklerini, Başbakan Erdoğan'ın da büyük bir desteği ve iradesi olduğuna dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu:
 
''İşte bununla beraber Türkiye'nin önemli şehirlerini yüksek hızlı trenlerle birbirine bağlıyoruz. Halihazırda Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya hatları hizmete girdi ve açıldığı günden bu tarafa 7 milyona yakın vatandaşımız hızlı trenle seyahat etmenin keyfini, konforunu, rahatını yaşamış oldu. Önümüzdeki sene sonu Ankara-İstanbul'u tamamen bitiriyoruz, aynı zamanda devamı olan Marmaray'ı da hizmete alıyoruz. Böylece artık Pekin'den Londra'ya kadar, Asya-Avrupa arasında kesintisiz demiryolu ulaşımı modern İpek Yolları ile tekrar ihya ediliyor, tekrar yaşatılıyor. Ankara-İstanbul hızlı treninin en önemli dönüş noktası, durak noktası burasıdır, Sakarya'dır, Adapazarı'dır.
 
Adapazarı, sadece hızlı trenin geçtiği bir ilimiz değil, Adapazarı aynı zamanda Karadeniz'in, Karadeniz'e yapılacak limanları Adapazarı-İzmit-Yalova-İstanbul Vadisi'ne bağlayacak Karasu-Sakarya tren hattının da geçtiği yerdir. Onun da inşaatına başladık. Hayırlı, uğurlu olsun.''
TÜVASAŞ'ın gün geçtikçe imalatlarını artırdığını, ihracata yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Yıldırım, geçen yıl geliştirilen ''Anadolu'' adlı dizel tren setlerinin Anadolu topraklarındaki raylarda sorunsuz hizmet vermeye devam ettiğini anımsattı.
 
Yıldırım, bütün hatlardaki tren setlerini yeni tip trenlerle değiştirmeye karar verdiklerini belirterek, şöyle devam etti:
 
''İzmir-Tire arasında başladık, şimdi bütün demiryolu ağımıza bunu yaymayı hedefliyoruz. Yani TÜVASAŞ'ın yapacağı önünde daha çok iş var. Yeter ki çalışın, üretin, iş çok... İşsizlik diye bir derdimiz yok. TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ olsun, buraların ne durumda olduğunu biliyorsunuz. Geldiğimizde buraların kapatılması konuşuluyordu. Bugün o günler geride kaldı.
 
 
Bugün artık uluslararası alanda iş yapabilen, kaliteye ulaşabilen bir fabrikamız var. Ödüller alan bir fabrikamız var. Bunlar nasıl oluyor? Demiryollarına en önce demiryolları çalışanları sahip çıktı, bu işler onun için oluyor.''
 
Mevcut demiryolu ağının 11 bin kilometresinden 7 bin kilometresini yenilediklerini kaydeden Yıldırım, demiryollarının ana parçalarını, alt ve üst yapı malzemelerini Türkiye'de yapar hale geldiklerini söyledi.
 
Yıldırım, Türkiye'nin AB'ye üye olmak için bir süredir gayret ettiğini anımsatarak, TÜVASAŞ'ın AB üyesi Bulgaristan'a vagon satarak pek çok kurumdan önce AB'ye girmeyi başardığını sözlerine ekledi.
 
-Konuk Bakan Moskovski-
 
Bulgaristan Ulaştırma, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Bakanı Moskovski ise Hakkari'de şehit düşen askerler için üzgün olduğunu söyledi.
 
Ülkelerindeki demiryolu ulaşımının ciddi sıkıntılar içinde bulunduğuna dikkati çeken Moskovski, ağır ekonomik krizdeki tasarruf tedbirlerine rağmen, uzun süredir ertelenen stratejik vagon yatırımını yapmanın mutluluğu içinde olduklarını kaydetti.
 
Moskovski, teslim alacakları vagonların tüm AB kriterlerine uygun olduğunu ifade ederek,
 
 
''Temmuz ayı içinde Plovoliv-Svilengrad arasındaki modernize edilmiş demiryolunu kullanıma açacağımızı söylemek isterim. Bu yol saatte 160 kilometre hız yapmaya elverdiği gibi, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler için de büyük önem taşımaktadır. Öyle umuyorum ki bu gibi olaylar ve projeler geleneksel olarak iyi olan ticari ilişkilerimizi ve iki ülke ilişkilerinin derinleşmesini sağlar'' dedi.
 
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise Türk demiryolu endüstrisi ürünlerinin sınırları aşarak, komşu ülkelerde de hizmet vermeye başladığı önemli bir işbirliğine tanıklık ettiklerini belirterek, TÜVASAŞ'ın ürettiği yolcu vagonlarının yerli tasarımın, yerli iş gücünün, yerli akıl ve alın terinin eseri olduğunu bildirdi.
 
Törenin sonunda TCDD Genel Müdürü Karaman ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Arifiye-Adapazarı arasındaki demiryolu hattının yeni hafif raylı sistem için kullanılması amacıyla işbirliği protokolü imzaladı.
 
Yıldırım ve konuk Bakan Moskovski ile protokol üyeleri vagonları gezerek yetkililerden bilgi aldı.
 
-Bulgaristan için üretilen yolcu vagonları-
 
Bulgaristan Ulaştırma, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Bakanlığı ile TÜVASAŞ arasında 17 Aralık 2010'da imzalanan sözleşme kapsamında üretimine başlanan 30 yolcu vagonu için Bulgaristan, 32 milyon 220 bin avro ödeyecek. 12 yolcu vagonu haziran ayı sonunda, 8 adedi gelecek ay, 10 adedi de yıl sonunda teslim edilecek.
 
160 kilometre hıza kadar çıkabilen lüks yolcu vagonlarında bilgilendirme ve Intercom Sistemi, yangın ihbar sistemi, klima ve kapalı devre kamera sistemi bulunuyor.
 
-Emniyet Müdürlüğü ziyareti-
 
Yıldırım, TÜVASAŞ'taki törenin ardından konuk Bakan Moskovski ile Sakarya Emniyet Müdürlüğü'nü ziyaret ederek, MOBESE merkezindeki yetkililerden Tetra Kriptolu Polis Telsizi hakkında bilgi aldı, kriptolu telsizle bir süre görüştü.
 
Özel Kalem Müdürü'nü telsiz aracılığıyla arayan Yıldırım, oğlunun düğün hazırlıkları hakkında bilgi aldı. Pasaport Şube Müdürlüğü'nü de gezen Yıldırım, Bulgaristan ile vize işlemleri konusunda bilgi aldı.
 
Kaynak:Ulaştırma Gazetesi

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr