TİM’in açıkladığı verilere göre ihracat haziranda yüzde 3.6 arttı. TİM Başkanı Büyükekşi, yeni TTK’nın artışı hızlandıracağını söyledi.
Türkiye’nin haziran ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.59 artışla 11 milyar 840 milyon bin dolar oldu. Rize Ticaret Borsası’nda, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın da katıldığı toplantıda ihracat rakamlarını açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu yılın ilk 6 ayındaki ihracatın ise yüzde 11.28 artışla 72 milyar 986 milyon dolar rakamını yakaladığını söyledi. Büyükekşi, yıllık ihracatın da yüzde 14.07 artışla 142 milyar 305 milyon dolara ulaştığını ifade etti. Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girmesini de değerlendiren Büyükekşi “Yapılan değişikliklerle Türk Ticaret Kanunu mükemmel hale geldi. Bu düzenlemeyle şirketlerimiz daha rekabetçi olacak, sağlıklı bir şekilde gelişecek, bizi 500 milyar dolar ihracat hedefine taşıyacak” dedi.
Büyükekşi’nin verdiği bilgiye göre haziranda, otomotiv ve hazır giyimdeki daralmaya karşılık, çelik sektöründe yüzde 15, mücevherde yüzde 44 ve savunma sanayii ihracatı yüzde 94.5 arttı. Büyükekşi, vize uygulamasının kaldırılmasının Türkiye-AB ilişkilerinin olumlu yönde gelişmesine katkı sağlayacak çok önemli bir gelişme olacağına inandıklarını söyledi. Büyükekşi bir soru üzerine, Türkiye’nin bugün IMF’ye 5 milyar dolarlık kaynak aktarır konuma geldiğini belirterek, “Bu bir milattır, bir dönüm noktasıdır” dedi. Büyükekşi, yerinde gümrükleme sistemi ile de ihracatçının fiziksel olarak gümrük alanında işlem yapma sorunundan kurtulacağını ifade ederek, sistem sayesinde ihracatçının gümrükleme işlemini kendi deposunda yapacağını ve ihracatını 7 gün 24 saate yayacağını söyledi.
Yazıcı: Yerinde gümrüklemeye başlıyoruz
Toplantıda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye’nin ihracatında, dünyadaki durgunluğa rağmen önemli ölçüde artış olduğunu kaydetti. Bir katılımcının, ihracatı yapılacak malların şirket depolarında sayım yapılması işlemine ne zaman başlanacağını sorması üzerine Bakan Yazıcı, şunları söyledi: “Çalışmalarımız devam ediyor. Sanırım bu senenin son yarısında pilot uygulamalara başlayacağız, ondan sonra yaygın hale getireceğiz. Kağıtsız gümrük işlemlerine geçen sene Ankara Kazan’da TIR gümrüğünde başladık. Esenboğa’da deneme olarak uyguladık, İstanbul’da Karaköy’de. Şu anda bütün gümrüklerde kağıtsız gümrük işlemleri yapılıyor. Kimler yapıyor bunları, onaylanmış kişi statüsüne sahip tüccarlar.
Yani yaptığı iş ve işlemler dolayısıyla kamunun, gümrüğün güvenini kazanmış, kendisine onaylanmış kişi statüsü verilen mükellefler. Bunların ihracatımızdaki, dış ticaretimizdeki payları aşağı yukarı yüzde 35’ler civarında, sayıları da 800 civarında. Sayıları az, etkileri fazla.”
Kaynak:Star