Çevreci lojistik çalışmalarını 2012 Avrupa Eco Performance Ödülü ile taçlandıran Ekol Lojistik, 2008 yılında hayata geçirdiği Avrupa-Türkiye hattındaki blok tren projesiyle her ay 1.9 milyon litre daha az yakıt ve 3 milyon 650 bin kg CO2 tasarrufu ile 550 futbol sahası büyüklüğünde orman kurtarılıyor. 5 milyon 380 bin km daha az yol ile de dünyanın çevresini 135 kez dolaşmaya eşdeğer kilometre tasarrufu sağlayan şirket, intermodal taşımacılık alanındaki yeni servisleriyle 2012 yılında 46 milyon kg CO2 azaltımına ulaşmayı hedefliyor.
Türkiye'nin en büyük entegre lojistik şirketleri arasında yer alan Ekol Lojistik, çevreye karşı sorumluluklarını yerine getirme konusundaki performansıyla göz dolduruyor. Hayata geçirdiği blok tren projesi ile karbondioksit salımını azaltma konusunda önemli başarılar elde eden şirket, çevreci yanını aldığı ödüllerle de perçinliyor. Ekol Lojistik CEO'su Tayfun Öktem, “Daha iyi bir dünya için lojistik” sloganın çevreye karşı olan duyarlılıklarının bir göstergesi olduğunu söylüyor. Özel projeler üreterek çevreye karşı sorumluluklarını yerine getirmeye çalıştıklarının altını çizen Öktem, tüm yatırımlarda çevreyi ilk sırada tuttuklarını, önümüzdeki süreçte de yeşile yatırım yapmayı sürdürecekleri dile getiriyor.
Bu yıl 46 milyon kg CO2 azaltımı sağlayacak
2008 yılında başlattığı blok tren projesiyle çevreci yanını güçlendiren Ekol Lojistik, bu projeyle ne tür kazanımlar elde etti?
Karbondioksit salımını en aza indirgemek amacıyla ortaya koymuş olduğumuz blok tren projesi ile Avrupa ülkelerine ihraç edilen ve her bir gidiş-dönüş karayolu seferinde 7 bin km'ye ulaşan mesafeler kat eden Türk mallarının, bu uzun yolculuğunun karayolu bölümünü 2 bin km'ye düşürdük. Ekol'ün Avrupa-Türkiye arası çevreci intermodal seferlerinde her ay; 1.9 milyon litre daha az yakıt ve 3 milyon 650 bin kg CO2 tasarrufu ile 550 futbol sahası büyüklüğünde orman kurtarılıyor, 5 milyon 380 bin km daha az yol ile de dünyanın çevresini 135 kez dolaşmaya eşdeğer kilometre tasarrufu sağlanıyor. 2011 yılında gerçekleştirdiğimiz 18 milyon Euro yatırımla, 509 yeni araç alımı gerçekleştirdik. Ayrıca Worms-Trieste arasında uyguladığı blok tren seferlerimizde Worms'tan, Romanya'nın Arad şehrinde Curtici Terminali'ne yapılan seferleri de ekledik. Bu hatta, intermodal yarı römorklarla, düzenli hizmet veren tek şirket olma özelliğini taşıyan Ekol, Worms'dan yola çıkarak 36 saatlik sürede Arad'a varan blok tren seferlerinin ilkini, 13 Ekim 2011 tarihinde gerçekleştirildi. Haftada 3 sefer olan bu yeni hatla beraber, Ekol'ün haftalık blok tren sefer sayısı 10'a yükselmiş oldu. Ayrıca Avrupa ve Türkiye'nin yollarında gezen araçlarımızı Euro 5 Emisyon standartlarındaki çekicilerle değiştirdik. Gençleştirdiğimiz bu filo sayesinde, karbon emisyonumuzu en düşük seviyeye çekmeyi başarıyoruz.
Yeşil Lojistik kapsamında gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımıza ve yeni projeler üretmeye devam edeceğiz. Intermodal taşımacılık operasyonlarını uyguladığı rotaları genişleten Worms-Trieste arasındaki rotaya Worms-Arad rotasını ve Mannheim/Frankfurt/Neuss/Münih-Halkalı servisini de ekleyerek genişleten şirketimiz, bu yıl tasarrufu %35 oranında artırmayı hedefleyerek 46 milyon kg CO2 azaltımına ulaşacaktır.
Çevreci yanını ödüllerle pekiştirdi
Ekol Lojistik’e 2012 Avrupa Eco Performance Ödülü'nü getiren projeler neler?
2000 araçlık bir filosu bulunan Ekol Lojistik, bir ila elli arasında araca sahip firmalar ve elliden fazla aracı olan şirketler olmak üzere iki kategoriye ayrılan yarışmada, büyük ölçekli kurumların yer aldığı ikinci kategoride yarıştı. Ekol Lojistik, jüri tarafından ekonomik başarı, çevre ve sosyal sorumluluk olmak üzere 3 yaklaşımda değerlendirildi. Etkili hizmet ve verimli iş süreci çerçevesinde ele alınan ekonomik başarı yaklaşımında, çeşitli pazarlarda faaliyette bulunma, iş hacmi, uluslararası lokasyonlar ve toplam maliyet optimizasyonu gibi kriterler göz önünde bulunduruldu. Çevre yaklaşımında, etkin filo, telematik kullanımı, intermodal çözümler, karbondioksit salınımının azaltılması, tedarikçilerle işbirliği, ileri izlenebilirlik araçları, yakıt sarfiyatı ve Euro 5 motor kullanımı gibi unsurlar sayesinde Ekol Lojistik'in çevreye olan katkıları göz önünde bulundurularak değerlendirme yapıldı. Sosyal sorumluluk yaklaşımında ise Ekol Lojistik'in, eğitim, aile desteği, kurum kültürü, sosyal etkinlikler, motivasyon ve ödüllendirme kriterleri değerlendirildi. Ödüller sayesinde sürekli olarak kendimize “Daha başka neler yapabiliriz?” sorusunu soruyoruz. Bu da bizi daha iyisini yapma konusunda kamçılıyor.
“Daha iyi bir dünya için lojistik” sloganımızla paralel olarak; çevreyi korumaya yönelik çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz.
Ekol Lojistik Türkiye'de WWF Yeşil Ofis Uygulamalarını başlatan ilk firma konumunda. Bu program kapsamında yürüttüğünüz çalışmalar ve elde ettiğiniz sonuçlar neler?
2010 yılı sonlarında katıldığımız program çerçevesinde sağladığımız elektrik ve su tasarruflarının yanı sıra atık yönetimi uygulamalarıyla ofis operasyonlarımızdaki zararı en düşük seviyeye çekiyoruz. 2011’de hayata geçirdiğimiz sanal server projesi kapsamında mevcut kullanılan 64 adet serveri sanal ortama taşıdık. Önceden 32 bin 400 Watt olan enerji tüketimi sanal serverlar sayesinde 5 bin 400 Watt'a kadar geriledi. Bu da bize elektrik tüketiminden 27 bin Watt tasarruf etme fırsatı sunuyor. Bunu oran bazında incelersek yaklaşık %84 civarında kazanç ya da %84 oranında az enerji tüketimi sağlıyoruz diyebiliriz. Ayrıca bu sayede aşırı ısınan sistem odasının soğutulması için harcanan enerji de 3'te 1 oranında azalmış oluyor. Tüm bunlarda doğaya daha az CO2 salınımını beraberinde getiriyor.
MÜŞTERİLERİNİ DE YEŞİLE ADAPTE EDİYOR
Ekol Lojistik CEO'su Tayfun Öktem, tüketici tercihlerinde çevresel kaygıların ön plana çıktığı günümüzde firmaların yeşil hareketleri gözardı etmelerinin mümkün olmadığını söylüyor.
Şirket olarak tedarik zincirinin önemli bir oyuncusu olarak müşterilerine değer katma anlayışıyla hareket ettiklerinin altını çizen Öktem şunları aktarıyor: “Bu doğrultuda sağladığımız çevreci operasyonlarla sadece Ekol özelinde bir yeşil hareket gerçekleştirmiyor, müşterilerimizin de daha yeşil olmasını sağlıyoruz. Müşterilerimizin çevre standartlarına uygun yollarla ürettiği ürünlerin lojistik aşaması en az aynı oranda çevreci olamazsa ürün başına ortaya çıkan karbondioksit salınımı artar ve yapılan çevreci üretimin bir anlamı kalmaz. Biz bunun bilinciyle müşterilerimizin çevreci ürünlerini daha çevreci hale getirmek için çalışıyoruz. Her ay müşterilerimize yüklerinin intermodal taşımacılık sayesinde elde edilen CO2 emisyonu ve motorin tüketimi tasarruflarını bildiriyoruz ve bu raporlar, müşteri sevkiyat verilerine dayalı olarak sistemimiz tarafından düzenleniyor. Müşterilerimiz ayrıca kendilerine özel hesapları ile kendi yazılımımız olan Quadronet programı üzerinden tasarruflarını izleyebilmektedirler.”
Kaynak:UTA Lojistik