Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bakanlık binasında düzenlediği basın toplantısında ''Vatandaşlarımızın gerek ticari gerekse yolcu olarak Suriye'ye çıkış gümrük hizmetleri durdurulmuştur'' dedi. Suriye ile olan sınır kapılarına ilişkin, alınan tedbirlerin sadece Cilvegözü, Öncüpınar ve Karkamış sınır kapılarını kapsadığını belirten Yazıcı, Akçakale ve Yayladağı sınır kapılarındaki faaliyetlerin ise aynen devam ettiğini bildirdi.
Suriye'de 1,5 yıldan bu yana devam eden iç çatışmalı ortamın giderek yoğunluk kazandığını belirten Yazıcı, 18 Temmuz'da Gaziantep Karkamış Sınır Kapısı'nın Suriye tarafı olan Carablus'un, Suriyeli muhalif güçlerinin kontrolüne geçtiğini söyledi.
Yazıcı, 19 Temmuz'da ise Cilvegözü Sınır Kapısı'nın karşı tarafı olan Bab El Hava'nın ve Öncüpınar Sınır Kapası'nın karşısındaki Bab El Selame'nin, Suriyeli muhalif güçlerin eline geçtiğini belirterek, bu durum sonucunda muhalif güçlerin kontrolü dışında bazı unsurların da devreye girmesiyle bir yağmalama olaylarının yaşandığını ifade etti.
Bu olaylar sonucunda bir kaç TIR'ın yağmalandığını ve güvenliğin tamamen ortadan kalktığını vurgulayan Yazıcı, ''Gümrük kapılarında hizmetlerin devam edebilmesi için güvenli ortamın var olması, sürdürülebilmesi şart'' dedi.
Kendilerinin Türkiye'yi ticaretin en kolay ve aynı şekilde en güvenli şekilde yapıldığı bir ülke haline getirmek istediklerini vurgulayan Yazıcı, ortaya çıkan bu durum karşısında ilgili bakanlıkların görüşünü de aldıktan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da konuyu arz edip onayını aldıktan sonra Cilvegözü, Öncüpınar ve Karkamış sınır kapılarında yapılacak işlemlere ilişkin bazı kararlar aldıklarını bildirdi.
Bakan Yazıcı, bu kararları ilgili valiliklere ve bakanlıklara da ilettiklerini belirterek, söz konusu kararları şöyle sıraladı:
''1, Vatandaşlarımızın gerek ticari gerekse yolcu olarak Suriye'ye çıkış gümrük hizmetleri durdurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına, Cilvegözü, Öncüpınar ve Karkamış kara hudut kapıları karşısında gümrük hizmeti sağlayacak güvenli bir ortam olmaması nedeniyle Türk vatandaşlarının çıkışları durdurulmuş, askıya alınmıştır.
2, Suriye plakalı araçların uluslararası ticarete yönelik giriş ve çıkış gümrük hizmetleri de durdurulmuştur. Bunun da sebebi, Türk vatandaşlarının eşya sevkıyatlarının durdurulmuş olması dolayısıyla ileride durumun düzelmesi halinde rekabet şartlarının azalmasını önlemeye yöneliktir.
3, Suriye vatandaşlarının ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak ülkemize giriş-çıkış gümrük hizmetleri devam etmektedir.
4, Üçüncü ülke araçlarının uluslararası ticarete konu, Suriye'ye giriş-çıkış gümrük hizmetleri de durdurulmuştur.
5, Üçüncü ülke vatandaşlarının ülkemize girişlerine ilişkin gümrük hizmetleri sürdürülecektir. Yani Suriye'de herhangi bir üçüncü ülke vatandaşı varsa ve bu kapılardan Türkiye'ye girmek istiyorsa, girişleri sağlanacaktır.
6, Herhangi bir nedenle Suriye'den iade edilen eşyanın ülkemize girişi yapılacak ve kabul edilecek.''
-''Akçakale ve Yayladağı sınır kapılarında faaliyetler sürüyor''-
Yazıcı, tüm bunların yanında halen Türkiye ile Suriye arasında bulunan kapılardan, Şanlıurfa'daki Akçakale ve Hatay'daki Yayladağı sınır kapılarının, yolcu giriş çıkış faaliyetlerini sürdürdüklerini bildirdi.
Bu kapsamda, Akçakale'de dün 93 kişinin giriş, 81 kişinin çıkış, bugün ise 6 kişinin giriş, 5 kişinin çıkış yaptığını söyledi. Yayladağı'nda ise dün 71 kişinin giriş, 74 kişinin çıkış, bugün ise 12 kişinin giriş, 6 kişinin çıkış yaptığını ifade etti.
Bakan Yazıcı, durumun bundan ibaret olduğunu belirterek, ''Kapıların kapatılması, ambargo uygulanması gibi sözler duyuyorum. Böyle bir durum kesinlikle söz konusu değil'' dedi.
-''Umuyoruz ki en kısa zamanda güvenlik ortamı doğar''-
Soruları da yanıtlayan Yazıcı, bir gazetecinin, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da aynı konu üzerinde açıklama yaptığını, ancak bazı konuların netlik kazanmadığını belirtmesi üzerine, ''Ben net olarak ifade ettim. Uluslararası ticarete yönelik Suriye plakalı araçların giriş-çıkış gümrük hizmetleri durdurulmuştur'' dedi.
Bunu da Türk tüccarının Suriye'deki pazar payını azaltmamak için yaptıklarını belirten Yazıcı, ''Çünkü aldığımız önlemler geçicidir. Bu ne kadar devam eder bilemiyoruz ama umuyoruz ki en kısa zamanda güvenlik ortamı doğar ve ticaretimiz eskisi gibi devam eder'' diye konuştu.
Bakan Yazıcı, alınan tedbirlerin sadece Cilvegözü, Öncüpınar ve Karkamış sınır kapılarını kapsadığını, Akçakale ve Yayladağı sınır kapılarındaki faaliyetlerin aynen devam ettiğini ifade etti.
Diğer bir soru üzerine de Yazıcı, Türkiye ile Suriye'nin ticaretinin, söz konusu olaylar neticesinde düştüğünü, buna karşılık İran ve Irak'la olan ticaret hacminde artış olduğunu kaydetti. Yazıcı, ''Tam rakam verirsem ihracatımız yüzde 62, ithalatımız yüzde 88 oranında azalmış'' dedi.
Bir gazetecinin, ''Bölgede ana işi Suriye ile ticaret yapmak olan esnafa, kredilerin ertelenmesi yada kolaylıklar sağlanması gibi bir önlem arayışı içerisinde misiniz?'' şeklindeki sorusu üzerine de Yazıcı, Türk tüccarının da hükümetleri gibi çok dinamik olduğunu söyledi.
Yazıcı, ''Elbette ki onların taşıyamayacağı bir noktaya gelirse o zaman bir değerlendirme olar ama şu gün itibariyle böyle bir değerlendirmeye konu olacak sorun şeklinde hükümet gündeminde yer almış bir durum yok''şeklinde konuştu.
Kaynak:Gümrük ve Ticaret Bakanlığı