Haftalık Bültenler

FIATA E-BülteniUTİKAD'ın üyesi olduğu ve UTİKAD üyesi firmaların da üye olabileceği FIATA'nın (Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri Dernekleri Federasyonu) 4 Kasım 2024 tarihli e-bülteni yayınlanmıştır.
Tescil Başvurularının Randevu ile AlınmasıİTO tarafından "Tescil Başvurularının Randevu ile Alınması" konulu bir yazı iletilmiştir.

İletilen yazıda anonim ve limited şirketlerin kuruluş başvurularına ait randevuların MERSİS üzerinden alınmakta olduğu bunun haricindeki diğer tescil müracaatlarının kabulünde de 18 Kasım 2024 tarihinden itibaren randevulu sisteme geçilecek olup, bu tarihten sonra randevusu olmayan tescil başvuruları sistem tarafından kabul edilemeyecek ve ödeme alınamayacağı bildirilmiştir. Ayrıca anonim ve limited şirket kuruluş randevularının MERSİS’ten alınmasına devam edileceği ve söz konusu diğer randevuların ise İTO'nun websitesinden alınacağı iletilmiştir.
Yapılandırma Kanunlarının Taksit Ödeme Sürelerinin Uzatılmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı2 Kasım 2024 tarihli ve 32710 sayılı Resmi Gazete'de "6/2/2023 Tarihinde Kahramanmaraş İlinde Meydana Gelen Depremler Nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya İlleri ile Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağı İlçelerinde Devam Eden Mücbir Sebebe İstinaden, 7256 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ve 7326 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunda Yer Alan Taksit Ödeme Sürelerinin Yeniden Belirlenmesine Dair Karar (Karar Sayısı: 9078)" yayınlanmıştır.

Yayınlanan karar ile Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illeri ile Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki vergi dairelerine borçlu olanların mücbir sebep halinin devam ettiği süre içinde 7256 ve 7326 sayılı Kanunlar kapsamında ödenmesi gereken taksitlerinin ödeme sürelerinin yeniden belirlendiği bildirilmiştir.
Özbekistan ve Türkmenistan'ın Yük Taşımacılığında Elektronik İzin Sistemini BaşlatmasıT.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü tarafından "Özbekistan ve Türkmenistan Yük Taşımacılığında Elektronik İzin Sistemini Başlatacak" konulu bir duyuru yayınlanmıştır.

Yayınlanan duyuruda Özbekistan ve Türkmenistan'ın, yük taşımacılığı için elektronik izin değişim sistemini uygulama konusunda anlaşmaya vardığı; e-izin olarak bilinen yeni sistemin, geleneksel kağıt tabanlı yaklaşıma dijital bir alternatif sağlayarak sınır ötesi mal taşımacılığı için izin sürecini kolaylaştırmak üzere tasarlandığı bildirilmiştir.
Suriye Sınır TicaretiT.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından "Suriye Sınır Ticareti" konulu bir yazı yayınlanmıştır.

Yayınlanan yazıda Suriye Arap Cumhuriyeti'nde Güvenlik Altına Alınan Bölgelerden gelen ve beraberinde Bitki Sağlık Sertifikası (BSS) bulunmayan bitki ve bitkisel ürünlerin ithalat işlemlerinde; fatura, sevkiyatın giriş gümrük idaresinde tescil edildiğini gösteren özet beyan veya ilgili bir gümrük belgesinin aslı veya onaylı sureti kontrol edildikten sonra bitki sağlığı ve karantina kontolleri yapılarak ülkeye girişine izin verilmekte olduğu; bu ürünlerin başka bir ülkeye ihracatı talep edildiğinde ise alıcı ülke bitki sağlığı kriterlerine uygun olması durumunda menşei "Suriye" olarak belirtilmek suretiyle BSS düzenlenerek ihracatı gerçekleştirildiği belirtilmiştir.

Ancak T.C. Ticaret Bakanlığı Tarım Bilgi Sisteminden Transit işlem kapsamında başvuru yapılarak antrepolara gelen ürünlerin İtalya, Belçika gibi ülkelere ihracatının talep edildiği durumda, ilgili sistemde transit işlem olarak değerlendirildiği için Türkiye topraklarından transit geçiş yapılması gereken sevkiyat için başka bir ülke adına Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenememekte olduğu transit olarak beyan edilip uzun süre antrepolarda bekledikten sonra çıkış yapan ürünler için depo koşullarında oluşacak bitki sağlığı riskleri nedeniyle 12 Eylül 2024 tarihinden itibaren T.C. Ticaret Bakanlığı'nca yapılan resmi kontroller bitki sağlığı ve analizler dahil olarak yürütülmekte olduğu iletilmiştir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle firmaların transit başvurusundan sonra ihracat talep edilmesinde yaşanan sorunların önlenmesi için Suriye Arap Cumhuriyeti'nden Güvenlik Altına Alınan Bölgelerden Ülkemize girişi yapılacak ürünler için firmaların transit olarak başvuru yapmalarına gerek olmadığı ve Suriye menşeli ürünlerin BSS olmaksızın ülkemize girişi transit olarak değil " Yurda Giriş İzni" ile verilerek yapılması gerektiği bildirilmiştir.
Elektronik Defter Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ8 Kasım 2024 tarihli ve 32716 sayılı Resmi Gazete'de "Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 5)" yayınlanmıştır.
Deniz Gözetim İşletme Yetki Belgesi İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından "Deniz Gözetim İşletme Yetki Belgesi" konulu bir yazı iletilmiştir.

İletilen yazıda Deniz Gözetim İşletme Yetkisi olmayan firmaların/yetkililerinin limanlara girmesi halinde idari yaptırım uygulanacağı bildirilmiştir.
2025 Yılı UBAK İzin Belgesi Başvuruları Ön Değerlendirme ListesiT.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından "2025 Yılı UBAK İzin Belgesi Başvuruları Ön Değerlendirme Listesi" konulu bir duyuru yayınlanmıştır.

Yayınlanan duyuruda 2025 yılı UBAK İzin Belgeleri dağıtımı değerlendirmelerinde sefer sayılarının belirlenmesinde U-Net otomasyon sisteminde yer alan çıkış sayılarının esas alındığı; UBAK İzin Belgesi Ön Değerlendirme Listesi'nde yer alan firmaların listede yer alan verilerine ilişkin itirazda bulunmak istemeleri halinde, başvuru dilekçelerini en geç 15 Kasım 2024 tarihi mesai bitimine kadar Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na göndermeleri gerektiği belirtilmiş olup başvuruların ubaksubesi.kdgm@uab.gov.tr elektronik posta adresine iletilmesi ya da Bakanlık genel evrak birimine ulaştırılması gerektiği bildirilmiştir.
İhracat Başvurularında TPS IDOrta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (OAİB) tarafından "İhracat Başvurularında TPS ID" konulu bir yazı yayınlanmıştır.

Yayınlanan yazıda Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki Karantinası Kayıt ve Takip Sistemi (BKKTS)'de yapılan ihracat başvurularında, beyan edilen ürünün yazı ekinde yer alan ürünlerden olması durumunda ihracatçının talebine bırakılmadan veya zorunluluk olmadan ihracatçının BKKTS'de talebiyle TPS ID numarası oluşturulduğunu, ihracata konu ürünler için TPS ID oluşturulması durumunda; Bitki Sağlık Sertifikası üzerindeki QR ile yapılacak sorgulamada; Gümrük idarelerinde sadece "Belge Durumu" ve "Beyanname Durumu" kapanmış olan sevkiyatlar için "Ürün Türkiye'den çıkış yapmıştır" bilgisi görüntüleneceğini, bu nedenle oluşturulan TPS ID numaralarının Gümrük İdarelerinde açılacak İhracat Beyannamelerinin ilgili yerinde beyan edilmesi gerektiğini, aksi durumda ithalatçı ülkeler tarafından yapılacak sorgulamalarda BKKTS'de ihraç edilmek istenen ürünün Türkiye'den çıkış yapmadığı bilgisinin görüldüğü bildirilmiştir.
Suriye’de Güvenlik Altına Alınan Bölgelerle Yapılacak Ticarette Gümrük Hizmetine Konu Eşya ListeleriT.C. Ticaret Bakanlığı tarafından "Suriye’de Güvenlik Altına Alınan Bölgelerle Yapılacak Ticarette Gümrük Hizmetine Konu Eşya Listeleri" konulu bir duyuru yayınlanmıştır.

Yayınlanan duyuruda 2021/12 sayılı Genelge’de Suriye’de güvenlik altına alınan bölgelere/bölgelerden yapılacak ihracat, ithalat ve transitte gümrük hizmeti verilebilecek ve gümrük hizmeti verilmeyecek eşya listeleri bildirilmiştir.
Libya / ACI SistemiOrta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (OAİB) tarafından "Libya / ACI Sistemi" konulu bir yazı yayınlanmıştır.

Yayınlanan yazıda batı merkezli Libya Milli Birlik Hükümetine bağlı Libya Gümrük İdaresince 30 Temmuz 2024 tarihinden itibaren deneme amaçlı olarak uygulanan ACI (Advance Cargo Information / Ön Kargo Bilgisi) kayıt sisteminin 1 Kasım 2024 tarihi itibarıyla zorunlu hale getirileceği, Libya Gümrük İdaresi ile gerçekleştirilen temaslarda halihazırda ihracatçılardan talep olunan sevk öncesi gözetim sertifikası, menşe şahadetnamesi gibi evrakın ACI sistemine yüklenmesinin bekleneceğinin, sistemin Libya’daki tüm gümrük noktalarında faal ve Libya’ya yapılacak gümrük rejimine tabi tüm sevkiyat için geçerli olacağının dile getirildiği belirtilmektedir.
Arjantin / Bazı Sanayi Ürünlerinde Gümrük Vergilerinin DüşürülmesiOrta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (OAİB) tarafından "Arjantin / Bazı Sanayi Ürünlerinde Gümrük Vergilerinin Düşürülmesi" konulu bir yazı yayınlanmıştır.

Yayınlanan yazıda Arjantin Resmî Gazetesi'nde 16 Ekim 2024 tarihinde yayınlanan 908/2024 sayılı Başkanlık Kararnamesi çerçevesinde otomobil ve motosiklet lastikleri, plastik ürünler, küçük ev aletleri başta olmak üzere 84 ürün kategorisinde ithalata ilişkin gümrük vergilerinin indirildiği bildirilmekte olup Arjantin Ekonomi Bakanlığının konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Hükümetin rekabeti teşvik etmeyi, ara mal ithal eden sanayiciler ve tüketicilere fayda sağlamayı hedeflediği belirtilerek, bu kapsamda gümrük tarifelerinin otomobil lastiklerinde %35'ten %16'ya, motosiklet lastiklerinde %35'ten %20'ye düşürüldüğü, PET plastik, bakır borular ve tekstil ürünlerinde evvelce % 12,6 ila %35 tarifeye tabi 21 kalemde yeni oranların %2 ila %20 olarak güncellendiğini dile getirilmiştir. Bahse konu ürünlerin Güney Amerika Ortak Pazarı "MERCOSUR" tarafından belirlenen tarifenin altında kalacağı ve yaklaşık 100 kalem ürünün, ulusal tarifelerin MERCOSUR tarafından belirlenen oranlardan daha düşük olmasına izin veren Ortak Dış Tarife İstisnaları Ulusal Listesine dahil edileceği aktarılmaktadır.

İlave bilgiye ihtiyaç duyulması halinde ilgili Ticaret Müşavirliği (buenosaires@ticaret.gov.tr ) ile temasa geçilmesinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir.
Transit ve Teminatlı Gümrük UygulamasıT.C. Bakü Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği tarafından "Transit ve Teminatlı Gümrük Uygulaması Hakkında" konulu bir yazı iletilmiştir.

İletilen yazıda 1 Ekim 2024 tarihi itibarıyla başlatılan alkollü içecekler ve tütün ürünlerinin transit taşımaları sırasında teminat uygulaması kapsamında Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi tarafından banka hesap bilgilerine ilişkin ayrıntılar bildirilmiştir.
Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük Uygulanmasına Dair Karar2 Kasım 2024 tarihli ve 32710 sayılı Resmi Gazete'de "Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük Uygulanmasına Dair Karar" yayınlanmıştır.

Yayınlanan karar ile Avrupa Birliği ve Türkiye’nin diğer ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarının; ülkeler, anlaşma hükümleri ve eşya açısından farklılık arz etmesi sonucunda ülkemiz aleyhine ortaya çıkan tarife farklılığının giderileceği bildirilmiştir. Kararda Birleşik Meksika Devletleri, Güney Afrika Cumhuriyeti, Japonya, Kanada ve Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti'nden A.TR Dolaşım Belgesi eşliğinde ithal edilmesi halinde yüzde 10'luk ek mali yükümlülük uygulaması getirilmiştir.
CICA İş Konseyi 7. Genel Kurulu ve CICA 9. İş ForumuTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından "CICA İş Konseyi 7. Genel Kurulu ve CICA 9. İş Forumu" konulu bir duyuru yayınlanmıştır.

Yayınlanan duyuruda Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı'nın (CICA) 20 Kasım 2024 tarihinde Dönem Başkanı Kazakistan'ın ev sahipliğinde hibrit formatta gerçekleştirilmesinin öngörülmekte olduğu, CICA İş Konseyi 7. Genel Kurulu ile CICA 9. İş Forumu'na ilişkin taslak belgeleri ve bilgi notunu içeren CICA Sekretaryası Notası'nın ekte iletildiği belirtilmektedir.
Lojistik Süreçlerinde Kullanılan KKP Yazılımlarının İşletme Performansına Etkisinin Belirlenmesine Yönelik Çalışma İstanbul Üniversitesi'nde lojistik üzerine yapılan doktora çalışması kapsamında "Lojistik Süreçlerinde Kullanılan KKP Yazılımlarının İşletme Performansına Etkisinin Belirlenmesine Yönelik Çalışma" konulu bir anket hazırlanmıştır.

Yanıtlanması yaklaşık 15 dakika sürecek anket lojistik süreçlerinde kullanılan yazılımların işletme performansına etkisini incelemeyi amaçlamaktadır.