Medeniyetlerin beşiği, kültürlerin kesişme noktasıdır Anadolu. Binlerce yıldır ticaret merkezi olma özelliğini ve önemini yitirmeyen bereketli topraklar… Yüzyıllardır yaşadığımız bu topraklar, dünya ticaretinin dolayısıyla taşımacılığın da gelişmesinde büyük rol oynadı.
Anadolu'da ticaretin ve taşımacılığın ilk izlerini takip etmek ister misiniz? Örneğin Dionysos'un şarap yolu Anadolu'dan geçiyordu. Peki, 4000 yıl öncesinin lojistikçileri kimlerdi? Anadolu'nun ilk lojistik merkezleri kimler tarafından, nerelerde kurulmuştu? Altından beş kat daha kıymetli maden neydi ve bu maden nasıl taşınıyordu? Peki ya Milattan önce 2000 yıllarında bankacılık nasıl yapılıyordu?
Paranın icadına ev sahipliği yapan bu topraklarda, ilkçağ medeniyetlerinden bu yana ticaret ve taşımacılıkta neler yaşandı? Türklerin Anadolu'ya girişi, büyük savaşlar ticaret yollarını nasıl etkiledi? Romalılar zamanında niçin Anadolu'dan İskandinavya'ya ticaret hattı kuruldu?
Anadolu'da Selçuklulardan önce de sigortalı tüccarlar olduğunu, kervanlara ilk devlet sigortasının ise Selçuklu zamanında yapıldığını, Osmanlıda sigortanın caiz olup olmadığının tartışıldığını, Osmanlı vezirlerinin Osmanlı posta teşkilatının atlarına bindiğini ve maratoncu postacılar olan peyklerin hikayesini merak ediyorsanız...
İlk olarak Asurlular zamanında ortaya çıkan ve Osmanlı İmparatorluğu zamanında dönemin AVM'leri olan kervansaraylar Cumhuriyet döneminin reformları ile nasıl dönüştü? Peki ya Mekkari Taifesi'nin Osmanlı zamanında yolcu ve mal taşıma işlerini meslek edinen esnafa verilen ad olduğunu biliyor muydunuz?
Dünyanın ilk feribotunun adının Suhulet olduğunu belki Sirkeci-Harem arasına konan aynı isme sahip yeni arabalı vapurdan dolayı duymuş olabilirsiniz, ama ya Süveyş'ten önce Fırat'ın nehir taşımacılığında kullanıldığını biliyor muydunuz?
Elbette Cumhuriyetimizle birlikte yoksul ve mali kaynakları neredeyse tükenmiş bir ülkeden 200 küsur tane uçak yapıp Avrupa'ya satan ve Eskişehir cer atölyelerinde vagon üreten bir ülkeye nasıl dönüştüğümüzün hikayesi de yakın tarihimizin en gurur verici hikayelerindendir.
İşte tüm bu tarihi dönemeçleri, Anadolu'nun benzersiz ticaret ve taşımacılık hikayesini keyifle okuyabileceğiniz, size yeni merak sayfaları açacak harika bir kitabımız var artık.
Değerli yazarımız Kemâl Kaplan'ın titiz araştırmaları ve saha çalışmalarıyla hazırlanan, lojistik literatüründe uzun yıllar boyunca tarihsel bir başvuru kaynağı olarak kütüphanelerimizdeki yerini alacak Anadolu Lojistik Tarihi kitabı, geçen yaz kaybettiğimiz değerli Türk Tarih Profesörü Prof. Dr. Halil İnalcık'ın sunumuyla yayınlandı.
UTİKAD, Türk Lojistik Sektörüne benzersiz bir eser armağan etmenin gururunu yaşıyor. Üyelerinden aldığı güç ve geçmişinden taşıdığı birikimle Türkiye'de lojistik kültürünü olgunlaştırmayı hedefleyen sektörün çatı kuruluşu UTİKAD, Anadolu Lojistik Tarihi kitabı ile geçmişin izlerini sürerek, geleceğe ışık tutuyor.